Višňová očka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 170 g Mandle
  • 115 g Cukr moučkový
  • 170 g Máslo čerstvé
  • 250 g Džem višňový
  • 170 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 kávová lžička Mandle plátkové
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 820 kcal
  • Sacharidy 93 g
  • Tuky 47 g
  • Sodík 61 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 34 g
  • Cholesterol 40.8 mg
  • Draslík 254.9 mg
  • Vláknina 10570 mg
  • Vitamín A 10570 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 8.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pečení oček si připravíme dva plechy, které vyložíme pečícím papírem. Troubu si předehřejeme na teplotu 170°C.

  • 2

    Mandle jemně umeleme s 3 lžícemi odvážené mouky. V míse rozšleháme do pěny změklé máslo s cukrem, přidáme strouhanou kůru z jednoho citronu, vanilkový cukr, mleté mandle, zbylou mouku a vypracujeme těsto. Z něj utvoříme kouli, zabalíme do fólie a necháme v chladničce odpočinout asi 1 hodinu. Poté si těsto rozdělíme na čtyři díly. Z nich postupně na pomoučeném vále vyvalujeme těsto o síle cca 3 milimetry a vykrajujeme vlnitým vykrajovátkem kolečka. U poloviny z nich vykrojíme střed. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným bílkem a sypeme pokrájenými lupínky oloupaných mandlí. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 minut, až mají kolečka zlatavou barvu.

  • 3

    Višňový džem necháme v rendlíku přejít varem s citronovou šťávou. Po vychladnutí jím potíráme vychladlá kolečka, která poté spojíme vždy jedno plné a jedno vykrojené.

Komentáře k receptu