Jarní polévka se zeleným hráškem
Suroviny
- 250 g Brambory
- 500 g Hrášek
- 1 ks Celer - nať
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 187 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 8 g
- Sodík 346 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 8 mg
- Draslík 411.7 mg
- Vláknina 12791 mg
- Vitamín A 12791 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na oleji s máslem zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní
-
2
2 lžíce hladké mouky a usmažíme jíšku. Vložíme nakrájenou mrkev, nadrobno nasekaný česnek, celerový list a zalijeme 2 l vody.
-
3
Po 1/2 hodině vaření polévku scedíme, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme a vrátíme zpět do vývaru, do kterého dáme na kostky nakrájené brambory a mladý zelený hrášek. Přidáme ještě rajčatový protlak, osolíme podle chuti a povaříme přibližně 20 minut do doby, než hrášek a brambory budou měkké.
-
4
Před dovařením přidáme do polévky drobně nasekanou petrželku.