Polévka z kysaného zelí a rajčatové šťávy s klobásou
Suroviny
- 250 g Zelí kysané
- 100 g Houby sušené
- 200 g Klobása Dunajská
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 šálek Rajčatová šťáva
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 295 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 19 g
- Sodík 176 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 2.3 mg
- Draslík 808 mg
- Vláknina 5422.2 mg
- Vitamín A 5422.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sušené houby si namočíme do studené vody.
-
2
Kysané zelí dáme vařit do osolené vody a uvaříme. Poté k němu přidáme koření a nabobtnalé houby.
-
3
Mezitím si ze sádla a mouky uděláme tmavou jíšku, kterou zalijeme odvarem ze zelí nebo vodou. Vše dobře rozkvedláme a vlijeme do zelí.
-
4
Polévku povaříme ještě cca 15 min a zředíme dle potřeby rajčatovou šťávou.
-
5
Na závěr polévku dochutíme solí a cukrem a prohřejeme v ní na kolečka nakrájenou klobásou.