Jehněčí frikasé
Suroviny
- 600 g Jehněčí plec
- 100 g Žampiony čerstvé
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Pepř černý celý
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 20 g
- Sodík 333 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 201.9 mg
- Draslík 1055.1 mg
- Vláknina 23435 mg
- Vitamín A 23435 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté maso zalijeme v hrnci vařící vodou a osolíme. Přidáme oloupanou cibuli, okořeníme hřebíčkem, pepřem a bobkovým listem a vaříme doměkka.
-
2
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vlažným vývarem z masa, rozšleháme a přivedeme k varu. Vmícháme očištěné, na plátky nakrájené žampiony, citronovou šťávu a cukr. Povaříme asi 20 minut a odstavíme z plotny. Potom do omáčky vmícháme žloutek rozkvedlaný ve smetaně a nasekanou petrželku.
-
3
Uvařené maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou.