Maso candáta je totiž natolik flexibilní, že ho můžete připravit na bezpočet způsobů a při vaření využijete téměř všechny jeho části. Maso, které minimálně zapáchá, obsahuje nadmíru bílkovin a nemá tolik obtěžujících a pro mnohé nestravitelných kostí.
Jiný kraj, jiný mrav
S rozdílnými kulturami a národnostmi přichází také odlišná příprava této sladkovodní ryby. V závislosti na okolních státech si můžete dopřávat candáta dušeného, zapékaného se sýrem, plněného houbami, pikantního se zeleninou, flambovaného vínovicí, smaženého v těstíčku nebo s vinnou omáčkou. V rukách gurmána však nesmí chybět ani grilovaná ryba v celku, která je ověnčena tenkou a velice chutnou kůží.
Jak jsme již zmínili výše, na své přijdou i velcí odpůrci kostí, protože candát neobsahuje jemné mezisvalové kosti, které je třeba u jiných druhů ryb zdlouhavě vybírat. K naprostým specialitám patří tzv. „fogoš“, který pochází z vod vzdáleného Balatonu. V domácí české kuchyni se objevuje nejčastěji zapékaná varianta nebo různé druhy studených omáček.
Jezte zdravě a dietně
Candát je díky svým živinným předpokladům obecně považován za pokrm vhodný pro diabetiky a strávníky, jež chtějí svým adekvátním jídelníčkem dosáhnout ideální postavy. Dopřejte si proto českého sladkovodního dravce v kombinaci s vhodnými přísadami, které dodají rybě lahodnou příchuť a zachovají dostatek mastných kyselin.