Dušený tuňák po baskicku
Suroviny
- 200 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 700 g Brambory
- 900 g Tuňák obecný
- 4 krajíc Chléb toastový
- 4 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
- 300 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Paprika zelená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1.74 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 635 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 16 g
- Sodík 666 mg
- Bílkoviny 66 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 85.5 mg
- Draslík 1674.2 mg
- Vláknina 20783.8 mg
- Vitamín A 20783.8 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli opékáme 8-10 minut za občasného míchání dozlatova v hrnci se silným dnem, ve kterém jsme rozehřáli 2 lžíce olivového oleje. Když cibule změkne a zezlátne, přidáme česnek, opékáme další minutu, přidáme rajčata a pod pokličkou zvolna dusíme do změknutí, asi půl hodiny.
-
2
Brambory a papriky smícháme a v hrnci je zalijeme vodou, přivedeme k varu, oheň zmírníme a vaříme zvolna 15 minut, až jsou brambory téměř měkké. Pak přidáme rajčatovou směs, tuňáka, sůl, pepř, přikryjeme pokličkou a zvolna 6-8 minut dusíme.
-
3
Rozehřejeme si na pánvi zbývající olej a opečeme na něm dozlatova po obou stranách krajíčky chleba, odsajeme z nich přebytečný tuk pomocí papírových utěrek.
-
4
Rozdělíme na talíře a s opečeným chlebem ihned servírujeme.