Thajská krevetová polévka
Suroviny
- 450 g Krevety tygří - loupané
- 450 ml Vývar drůbeží
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Chilli paprička
- 2 ks Chilli paprička sušená
- 1 ks Citronová tráva
- 8 ks Houby Shitake sušené
- 2 ks Kafirové listy
- 5 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Garnát obecný
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 676 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 7 g
- Sodík 890 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 114 g
- Cholesterol 129.6 mg
- Draslík 2486 mg
- Vláknina 32061.5 mg
- Vitamín A 32061.5 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opečeme česnek v hrnci na rozehřátém oleji. Když začne hnědnout, naběračkou s otvory ho vyjmeme a odložíme. Poté do oleje přidáme šalotku, opečeme ji dozlatova, opět z oleje vyjmeme a odložíme. Nyní v oleji opečeme chilli papričky a když začnou tmavnout, vyjmeme je a zbavíme přebytečného oleje pomocí papírových utěrek. Olej odstavíme a necháme vychladnout.
-
2
Do mixéru nebo hmoždíře vložíme sušené garnáty (můžeme vynechat), opečené sušené chilli papričky, šalotku, česnek a mixujeme nebo paličkou rozmělňujeme, dokud nevznikne hladká pasta, kterou přidáme do hrnce s olejem a necháme znovu zahřát. Vmícháme cukr, thajskou rybí omáčku a odstavíme. Tak máme připravenou tom-jam omáčku.
-
3
Do kuřecího vývaru dáme 2 lžíce tom-jam omáčky, ve velkém hrnci zahříváme, přidáme citronelu, citronovou šťávu, listy limetky, thajskou rybí omáčku, cukr, chilli papričky a 2 minuty zvolna povaříme. Do polévky přidáme houby a krevety a další 2-3 minuty vaříme.
-
4
Polévku rozdělíme do nahřátých misek, posypeme proužky jarní cibulky a ihned servírujeme.
-
5