Brambory s celerem a jablky
Suroviny
- 0.5 kostka Polévkové kostky Vitana
- 400 g Celer bulvový
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Brambory
- 2 ks Jablka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Jíška instantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 245 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 13 g
- Sodík 289 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 31 mg
- Draslík 534.5 mg
- Vláknina 9076.1 mg
- Vitamín A 9076.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Celer oloupeme, nakrájíme na plátky a vložíme do vody s trochou citronové šťávy a soli. Povaříme téměř doměkka a scedíme.
-
2
Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné asi 3 mm. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm.
-
3
Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno rozložíme brambory a na ně ve vrstvách jablka a celer. Každou vrstvu osolíme a opepříme. Vrchní vrstvu tvoří brambory.
-
4
Smetanu s mlékem ohřejeme, všleháme jíšku, sypký bujón a okořeníme špetkou muškátu. Směsí zalijeme obsah zapékací mísy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.