Provensálská omeleta se žampiony a brokolicí
Suroviny
- 200 g Bageta
- 0.84 kávová lžička Máslo čerstvé
- 0.84 kávová lžička Olej olivový
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 3 ks Šalotka
- 4 ks Žampiony čerstvé
- 1 ks Rajčata
- 10 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Paprika žlutá
- 1 hrst Špenát listový čerstvý
- 1 hrst Bazalka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 šálek Sýr Gruyére
- 0.5 šálek Sýr Parmezán
- 0.25 šálek Brokolice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 785 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 37 g
- Sodík 1228 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 671.7 mg
- Draslík 1665.1 mg
- Vláknina 9013.8 mg
- Vitamín A 9013.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 49.2 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi rozehřejeme olej s máslem (1 + 1 lžička), vsypeme na jemno nasekanou šalotku a smažíme do měkka (asi 2 minuty). Přidáme na plátky pokrájené žampiony, citronovou šťávu a na malé kousky nakrájenou brokolici, dále restujeme 2 minuty. Do směsi přidáme ještě na plátky pokrájenou papriku, opět 2 minuty restujeme. Zeleninu opepříme, osolíme a dáme z pánve na misku.
-
2
V další misce rozšleháme vajíčka, osolíme, opepříme. Na pánev vložíme opět olej a máslo (1 : 1), které rozehřejeme, vlijeme polovinu vajec a lehce s pánví potřásáme, aby se usmažila i vejce nahoře. Jakmile povrch zatuhne, posypeme polovinu omelety směsí z poloviny strouhaných sýrů, poklademe polovinou restované zeleniny, na kostičky nakrájeným rajčetem a nakrájenými listy mladého špenátu. Na náplň obracečkou přiklopíme druhou polovinu omelety a dáme na talíř, takto připravíme i druhou omeletu.
-
3
Servírujeme ozdobené na jemno nasekanou čerstvou bazalkou s bagetou nakrájenou na plátky.