Polévka z hrášku a brambor
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 212 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 10 g
- Sodík 877 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 11 mg
- Draslík 406.1 mg
- Vláknina 7493.7 mg
- Vitamín A 7493.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.4 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané, na malé kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě do měkka a scedíme.
-
2
Pokrájenou cibuli si zpěníme na másle, přisypeme mouku a osmahneme na světlou jíšku, kterou po částech zalijeme vývarem a řádně rozmícháme. Necháme provařit 15 min.
-
3
Do vývaru přilijeme rozmixovaný hrášek s bramborami, dle potřeby dosolíme a okořeníme na drobno nasekanou petrželovou natí.
-
4
Žemli si mezitím nakrájíme na tenké plátky a nasucho opražíme. Poté pokapeme trochou másla.
-
5
Polévku podáváme v hlubokých talířích nebo v polévkových miskách. Žemli podáváme zvlášť na talířku, aby se nám v polévce nerozmáčela.