V rámci kulinářských příprav však můžete narazit na určitá omezení, která jsou způsobena především samotným charakterem těchto plodin. Nejširší uplatnění objevíte hlavně v desertech a ovocných salátech, které prezentují příjemně sladkou chuť a čerstvost. Pakliže pomineme zpracování lesního ovoce pro kompotové zálivky, lze nalézt využití v sektoru zvěřinových pokrmů, konkrétně v podobě nejrůznějších omáček. K těm nejznámějším a velice populárním patří především ta brusinková.
Příprava lesního ovoce
Již v samotném úvodu tohoto článku jsme naznačili, že lahodnost a opravdový chuťový zážitek přichází až s konzumací čerstvého lesního ovoce. Není samozřejmě neobvyklé využívat zmražené suroviny, ty však ztrácí na vitamínových hodnotách a do určité míry i na vzhledové kráse a svěžesti.
Lesní ovoce je používáno po celém světě, kde vznikla řada specifických a velice originálních receptů. I tuzemští kuchaři však proslavili několik pokrmů či spíše laskomin, jež si můžete s oblibou dopřávat. K těm nejznámějším patří například rozvařené borůvky s máslem, borůvková omáčka s tvarohem nebo kombinace malin, cukru, smetany a pomeranče. Z posledního udávaného receptu lze vypozorovat, že lesní ovoce nachází uplatnění také při zpracování osvěžujících nápojů, které jsou bohaté hlavně na vitamíny. Setkat se lze i s alkoholickými destiláty.