Voňavá polévka z tofu s rajčaty
Suroviny
- 300 g Sýr sójový - Tofu
- 750 ml Vývar slepičí
- 2 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý celý
- 2 kávová lžička Krevetová pasta
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Zázvor celý
- 4 ks Šalotka
- 2 ks Koriandr celý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Cukr palmový
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- 2 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 3 polévková lžíce Tamarindové pyré
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 324 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 7 g
- Sodík 938 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1687 mg
- Vláknina 10655 mg
- Vitamín A 10655 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 133.9 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme moždíř nebo spíše mixér, ve kterém vypracujeme pastu z 1,5 kávové lžičky pasty krevetové nebo ze sušených garnátů, nahrubo nasekané šalotky, pepře, kořenů koriandru, nasekaného česneku a sušeného zázvoru. Vše by mělo tvořit jednolitou směs.
-
2
Na pánvi rozpálíme olej, za stálého míchání postupně rozehřejeme připravenou pastu. Zalijeme vše vodou nebo vývarem, tamarindovým pyré a rybí omáčkou. Přisypeme cukr a 3 cm dlouhý na nudličky nakrájený zázvor. Vaříme dále asi 5 minut, až bude zázvor měkký.
-
3
Nakonec přidáme do pánve šalotky (rozmačkané sekáčkem naplocho), na kostičky velké 2 cm nakrájené Tofu, rajská jablíčka rozkrájená na osminy a limetkovou šťávu. Vaříme ještě asi 2-3 minuty.
-
4
Na ozdobu posypeme lístky koriandru.