Kokosová zmrzlina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 371 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 30 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 197.1 mg
- Draslík 119.1 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve nalijeme do kastrolu kokosové mléko a kokosovou smetanu a na mírném ohni přivedeme k varu za stálého míchání. Odstavíme a přiklopíme pokličkou a udržujeme teplé nad hrncem s vařící vodou.
-
2
Do větší misky, která je žáruvzdorná, rozklepneme vejce, přidáme ještě 2 žloutky, cukr a špetku soli. Šleháme elektrickým šlehačem 3 minuty, až směs zpění a zhoustne.
-
3
Směs vajec a cukru dále šleháme a přiléváme do ní pomalu teplou kokosovou tekutinu, která by měla přidáním tekutiny zhoustnout. Šleháme asi 8-10 minut. Výsledkem by měla být hustší hmota, která se bude přichytávat zespodu na lžíci. Pozor! Nesmí se vařit, aby se nesrazila. Poté směs odstavíme a necháme vychladnout. Během chladnutí občas zamícháme. Přelijeme do nádoby na mražení nebo do stroje na zmrzlinu. Pokud používáme nádobu na mražení, tak ji asi dvakrát vytáhneme z mrazáku a hmotu našleháme elektrickým šlehačem. Účel je, aby byla směs nakonec nadýchaná. Nakonec nádobu přiklopíme a necháme směs důkladně zamrazit.
-
4
Před servírováním necháme zmrzlinu 10-15 minut stát mimo mrazničku, aby byla zmrzlina měkčí a dala se nabírat a tvarovat. Rozdělujeme zmrzlinářskou naběračkou a ochutíme plátky čerstvého kokosového ořechu.