Koláč s citrónovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 48 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 90 g Máslo čerstvé
  • 35 g Cukr krupice
  • 175 g Citronová šťáva
  • 190 g Cukr krupice
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Citronová kůra
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 419 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 50 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 31 g
  • Cholesterol 376.5 mg
  • Draslík 87.3 mg
  • Vláknina 1159.8 mg
  • Vitamín A 1159.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 37.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslo ušleháme s cukrem a nastrouhanou citrónovou kůrou do pěny, zašleháme žloutky a mouku. Těsto vytvarujeme do koule a dáme na hodinu do lednice.

  • 2

    Těsto vyválíme na kruhový plát větší o 2,5 cm než je průměr formy 23 cm velké. Těsto přendáme do formy a hustě propícháme vidličkou, zakryjeme alobalem a zasypeme suchými fazolemi.

  • 3

    Pečeme 10 minut v předehřáté troubě na 220°C, potom alobal i fazole odstraníme a podklad znovu propícháme. Pečeme ještě 5 minut, hotový korpus necháme vychladnout.

  • 4

    Metlou vyšleháme v pánvi žloutky a vejce, přidáme citrónovou šťávu a 150 g cukru. Zahříváme na středním plameni za stálého míchání, až směs zhoustne. Nevaříme! Vmícháme máslo, až se rozpustí. Směs vlijeme do korpusu a dáme do lednice.

  • 5

    Asi 1 až 2 hodiny před podáváním zapneme gril na nejvyšší teplotu. Okraj koláče zakryjeme alobalem, aby se nepřipálil. Zbytek cukru nasypeme na koláč, dáme pod gril na 6-8 minut, než se cukr rozpustí a zhnědne. Necháme vychladnout, potom dáme do lednice.

  • 6

    Koláč vyjmeme z formy na tác a potřeme rozpuštěnou zavařeninou protlačenou přes síto.

Komentáře k receptu