Koláč z křehkého těsta s čokoládovým krémem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr krupice
- 90 g Čokoláda hořká
- 50 g Rýžový škrob
- 120 g Sušenky Club - máslové
- 30 g Ořechy vlašské
- 450 ml Mléko plnotučné
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 614 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 41 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 183.6 mg
- Draslík 117.2 mg
- Vláknina 3598 mg
- Vitamín A 3598 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 489.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslové sušenky rozdrtíme na drobky. Ve formě o průměru 20-23 cm je smícháme s 90 g másla a směs upěchujeme na dno a stěny formy. Pečeme 8 minut v předehřáté troubě na 190°C. Po této době necháme koláč ve formě vychladnout.
-
2
Mezitím si připravíme čokoládovou náplň: v pánvi nebo rendlíku smícháme 100 g cukru s kukuřičnou moučkou Maizena, vmícháme mléko a čokoládu. Vaříme asi 1 minutu, až směs začne tuhnout, potom ji odstavíme.
-
3
Žloutky rozšleháme v misce, přidáme trochu horké čokoládové směsi a vaječnou směs zvolna vlijeme do čokolády. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Nevaříme! Přidáme tresť, zbytek másla a dobře promícháme. Nalijeme do sušenkového korpusu a uhladíme. Zakryjeme pergamenem a dáme na 3 hodiny do lednice. Během chlazení opražíme na suché pánvi ořechy, necháme vychladit a nasekáme je. Smetanu vyšleháme s lžící cukru.
-
4
Z koláče sejmeme pergamen a povrch ozdobíme šlehačkou. Posypeme ořechy a podáváme.