Koláč z křehkého těsta s čokoládovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 38 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 90 g Čokoláda hořká
  • 50 g Rýžový škrob
  • 120 g Sušenky Club - máslové
  • 30 g Ořechy vlašské
  • 450 ml Mléko plnotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 614 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 183.6 mg
  • Draslík 117.2 mg
  • Vláknina 3598 mg
  • Vitamín A 3598 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 489.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Máslové sušenky rozdrtíme na drobky. Ve formě o průměru 20-23 cm je smícháme s 90 g másla a směs upěchujeme na dno a stěny formy. Pečeme 8 minut v předehřáté troubě na 190°C. Po této době necháme koláč ve formě vychladnout.

  • 2

    Mezitím si připravíme čokoládovou náplň: v pánvi nebo rendlíku smícháme 100 g cukru s kukuřičnou moučkou Maizena, vmícháme mléko a čokoládu. Vaříme asi 1 minutu, až směs začne tuhnout, potom ji odstavíme.

  • 3

    Žloutky rozšleháme v misce, přidáme trochu horké čokoládové směsi a vaječnou směs zvolna vlijeme do čokolády. Rychle mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Nevaříme! Přidáme tresť, zbytek másla a dobře promícháme. Nalijeme do sušenkového korpusu a uhladíme. Zakryjeme pergamenem a dáme na 3 hodiny do lednice. Během chlazení opražíme na suché pánvi ořechy, necháme vychladit a nasekáme je. Smetanu vyšleháme s lžící cukru.

  • 4

    Z koláče sejmeme pergamen a povrch ozdobíme šlehačkou. Posypeme ořechy a podáváme.

Komentáře k receptu