Staroanglický jablkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 174 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krupice
  • 15 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Citronová šťáva
  • 8 ks Jablka
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 470 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 99 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 28.5 mg
  • Draslík 215.2 mg
  • Vláknina 9968.5 mg
  • Vitamín A 9968.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme je s citrónovou šťávou, kukuřičnou moučkou a cukrem.

  • 2

    Mouku smícháme se solí, máslem a studenou vodou na drobenku. Prsty nebo vidličkou zpracujeme na vláčné těsto. Rozdělíme ho na dva díly, jeden trochu větší. Z toho vyválíme kruhový plát po celém obvodu větší o 4 cm než je forma o průměru 20-23 cm. Formu pokryjeme těstem a necháme okraj přesahovat asi o 2,5 cm, přebytečné těsto odkrojíme.

  • 3

    Jablečnou směs dáme na těsto do formy a poklademe plátky másla. Zbytek těsta rozválíme a dáme na náplň, převislé těsto založíme dospod a vytvoříme ozdobný okraj. Zbytky těsta rozválíme a vykrojíme 7 lístků, které rozložíme do středu koláče a pomažeme mlékem. Do středu koláče vyřízneme otvor, aby mohla unikat pára. Posypeme krupicovým cukrem a pečeme v předehřáté troubě na 220°C asi 45 minut.

  • 4

    Hotový koláč necháme vychladnout.

Komentáře k receptu