Švýcarský čokoládový dort
Suroviny
- 120 g Čokoláda hořká
- 225 g Čokoláda hořká
- 60 g Máslo čerstvé
- 125 g Máslo čerstvé
- 300 g Cukr krupice
- 340 g Mouka polohrubá
- 125 g Zakysaná smetana
- 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Voda z pomerančových květů
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 811 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 52 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 152 mg
- Draslík 262.5 mg
- Vláknina 7389.2 mg
- Vitamín A 7389.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh.
-
2
Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy.
-
3
Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém.
-
4
Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu.
-
5
Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem.