Švýcarský čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 120 g Čokoláda hořká
  • 225 g Čokoláda hořká
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 300 g Cukr krupice
  • 340 g Mouka polohrubá
  • 125 g Zakysaná smetana
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 250 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Voda z pomerančových květů
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 811 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 52 g
  • Sodík 36 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 152 mg
  • Draslík 262.5 mg
  • Vláknina 7389.2 mg
  • Vitamín A 7389.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh.

  • 2

    Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy.

  • 3

    Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém.

  • 4

    Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu.

  • 5

    Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem.

Komentáře k receptu