Krémová polévka z kuřecích jater
Suroviny
- 100 g Játra kuřecí
- 50 g Máslo čerstvé
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Polévkové koření
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Květák
- 1 špetka Muškátový květ
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 316 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 20 g
- Sodík 301 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 213.8 mg
- Draslík 822.7 mg
- Vláknina 10801.5 mg
- Vitamín A 10801.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 126.8 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 67.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěná kuřecí játra spolu s omytým květákem uvaříme v 1 l osolené vody doměkka.
-
2
Po 15 minutách varu odebereme z květáku několik růžiček a dáme je stranou.
-
3
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem z jater a květáku, opepříme a okořeníme muškátem.
-
4
Do polévky prolisujeme měkká játra a uvařený květák a polévku přecedíme na odebrané růžičky. Nakonec přilijeme smetanu s rozšlehaným žloutkem a polévku ochutíme polévkovým kořením a nasekanou petrželkou.