Rajská jablíčka plněná špenátem
Suroviny
- 500 g Špenát listový čerstvý
- 1 ks Cibule
- 4 ks Rajčata
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.25 l Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 187 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 13 g
- Sodík 179 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 19.9 mg
- Draslík 924.8 mg
- Vláknina 8404 mg
- Vitamín A 8404 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.1 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rajčata omyjeme a vršek odřízneme. Jablíčka opatrně vydlabeme a necháme vykapat. Špenát vypereme, necháme ho okapat a odstraníme tuhé stopky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.
-
2
Špenát dáme do hrnce, zakryjeme a 3 minuty dusíme. Občas promícháme, dokud špenát nepustí vodu a nezměkne. Potom ho necháme dobře okapat a všechnu tekutinu z něj vymačkáme. Drobně ho nasekáme a dáme stranou.
-
3
Ve stejném hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a 5 minut dusíme. Přidáme mouku a za stálého míchání postupně přiléváme mléko. Pak přidáme špenát, smetanu a nastrouhaný muškátový oříšek.
-
4
Zahříváme tak dlouho, až je špenát horký, pak ho osolíme a opepříme.
-
5
Horkým špenátem naplníme rajčata, vložíme je do tukem vymazané formy na pečení a zapékáme 5–7 minut v předehřáté troubě na 200 °C.