Rajská jablíčka plněná špenátem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Špenát listový čerstvý
  • 1 ks Cibule
  • 4 ks Rajčata
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 0.25 l Mléko polotučné
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 polévková lžíce Tuk rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 187 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 179 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 19.9 mg
  • Draslík 924.8 mg
  • Vláknina 8404 mg
  • Vitamín A 8404 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.1 mg
  • Vitamín E 3.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata omyjeme a vršek odřízneme. Jablíčka opatrně vydlabeme a necháme vykapat. Špenát vypereme, necháme ho okapat a odstraníme tuhé stopky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky.

  • 2

    Špenát dáme do hrnce, zakryjeme a 3 minuty dusíme. Občas promícháme, dokud špenát nepustí vodu a nezměkne. Potom ho necháme dobře okapat a všechnu tekutinu z něj vymačkáme. Drobně ho nasekáme a dáme stranou.

  • 3

    Ve stejném hrnci rozpustíme máslo, přidáme cibuli a 5 minut dusíme. Přidáme mouku a za stálého míchání postupně přiléváme mléko. Pak přidáme špenát, smetanu a nastrouhaný muškátový oříšek.

  • 4

    Zahříváme tak dlouho, až je špenát horký, pak ho osolíme a opepříme.

  • 5

    Horkým špenátem naplníme rajčata, vložíme je do tukem vymazané formy na pečení a zapékáme 5–7 minut v předehřáté troubě na 200 °C.

Komentáře k receptu