Alsaský slaný koláč
Suroviny
- 200 g Tvaroh jemný
- 170 g Mouka polohrubá
- 100 g Vepřový bok uzený
- 10 g Solamyl
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 495 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 28 g
- Sodík 448 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 167.9 mg
- Draslík 402.1 mg
- Vláknina 4950.8 mg
- Vitamín A 4950.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.7 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smícháme 80 g tvarohu se solí, vejcem a pupálkovým olejem. 160 g mouky smícháme s práškem do pečiva a přidáme ji k tvarohové směsi.
-
2
Vypracujeme hladké těsto, pokud se příliš lepí, přidáme mouku.
-
3
Formu o průměru 26-28 cm vymažeme máslem. Těsto vyválíme do kruhu a vložíme ho do formy, okraje vytáhneme trochu vzhůru.
-
4
Bůček a cibuli nakrájíme na drobno. Zbylý tvaroh smícháme se smetanou, zbylou moukou, škrobem, solí a pepřem.
-
5
Tvarohovou směs rozložíme na těsto, posypeme bůčkem a cibulí, dáme do trouby a pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na 200 °C.
-
6
Hotový koláč vyklopíme z formy a ihned podáváme.