Halušky se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 130 g Sýr Gorgonzola
- 400 g Těstoviny konzumní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř bílý
- 4 l Voda pitná
- 0.5 l Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 670 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 18 g
- Sodík 731 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 149.6 mg
- Draslík 8.3 mg
- Vláknina 83.9 mg
- Vitamín A 83.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vodu v hrnci osolíme, přivedeme k varu a zavaříme halušky. Podle typu je vaříme 12-15 minut.
-
2
V hrnci nebo rendlíku rozehřejeme máslo, přidáme mouku, zasmahneme ji a přilijeme teplé mléko, dobře mícháme, až vznikne hladký bešamel.
-
3
Sýr rozdrobíme a přidáme do omáčky, mírně přisolíme, opepříme a zahustíme žloutkem.
-
4
Halušky necháme okapat, upravíme je na mísu, přelijeme omáčkou a ihned podáváme.