Tento gastronomický kraj je určitým klimatickým spojením několika rozdílných míst, díky čemuž se zde daří výtečným bílým lanýžům a samozřejmě i jiným kuchařským specialitám, které jsou pro tuto oblast zcela vlastní. Je to především rýže, ze které vedl logicky velice malý krůček ke gastronomické pochutině, kterou je celosvětově populární risotto.
Drsný kraj si žádá také drsnou kuchyni
Poměrně různorodé a pestré klima připravilo již kdysi dávno místním obyvatelům dosti drsné podmínky pro jakékoliv živobytí, které se určitým způsobem promítly také do tamní kuchyně. Té stále vévodí kromě dvou výše zmíněných pokrmů hlavně časté používání sádla a másla, jež je doprovázeno přípravou sýrové zeleniny.
Pakliže se budete oddávat špičkovému pokrmu v podání Piemontské kuchyně, jistě Vám přijde vhod i lahodný mok zdejšího vína, který si nese taktéž svoji znamenitou a dlouhou tradici. Právě tato netradiční a ve světě poměrně vyčnívající gastronomie, je lákadlem pro mnohé kulinářské cestovatele, kteří své chuťové buňky zásobí unikáty z celého světa.
Co nabízí Piemont kromě světoznámých lanýžů?
Bílý lanýž však není jedinou dominantou Piemontu. V útrobách tamních kuchyní naleznete populární smetanové deserty Panna Cotta nebo druh pečiva s označením Grissini Torinesi. Ve své podstatě lze tvrdit, že Piemontští kuchaři se snaží využívat pouze vlastní suroviny z této oblasti, díky čemuž vznikly originální a chuťově velice ojedinělé recepty.