Sýrová polévka ze sýru gruyère
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 120 g Rýže loupaná
- 450 g Špenát listový čerstvý
- 200 g Zakysaná smetana
- 180 g Sýr Gruyére
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1250 ml Hovězí vývar základní
- 2 ks Cibule
- 3 ks Pórek
- 0.5 ks Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 811 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 45 g
- Sodík 1220 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 75 g
- Cholesterol 117.7 mg
- Draslík 1509.8 mg
- Vláknina 17913.9 mg
- Vitamín A 17913.9 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 69.1 mg
- Vitamín E 5.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Špenát dobře omyjeme, osušíme a nasekáme najemno.
-
2
V kastrolu rozehřejeme máslo a zeleninu na něm za stálého míchání 5 minut podusíme. Přisypeme rýži a necháme ji krátce zpěnit, až zesklovatí. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.
-
3
Polévku přivedeme k varu a vaříme 18 minut na mírném ohni, odstavíme. Promícháme smetanu, zakysanou smetanu, strouhaný sýr, nasekanou petržel a přidáme do polévky, nevaříme.
-
4
Hotovou polévku dochutíme, nalijeme do talířů a ihned servírujeme.