Sýrová polévka se zelenimou
Suroviny
- 150 g Sýr Gruyére
- 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Paprika zelená
- 2 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Květák
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 0.75 l Mléko plnotučné
- 0.5 l Hovězí vývar základní
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 204 g
- Sodík 513 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 78 mg
- Draslík 560.9 mg
- Vláknina 10721.9 mg
- Vitamín A 10721.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 75.4 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1181.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Stonky celeru očistíme, mrkev oškrábeme a obojí nakrájíme na plátky. Papriku očistíme, vyjmeme semínka a bílá vlákna a nasekáme nadrobno. Květák omyjeme a nasekáme.
-
2
Do kastrolu dáme vývar a připravenou zeleninu, přivedeme k varu, snížíme teplotu, přiklopíme a vaříme zvolna 10 minut, až je zelenina měkká.
-
3
V rendlíku rozehřejeme máslo, za stálého míchání metlou přidáme mouku. Sejmeme z ohně a po částech a za stálého šlehání přiléváme mléko a vaříme zvolna 5 minut. Nakonec přidáme hrubě nastrouhaný sýr a necháme jej rozpustit, nevaříme.
-
4
Sýrovou polévku a worcester přidáme k zeleninové směsi a vše dobře promícháme. Hotovou polévku nalijeme do talířů a každou porci poprášíme troškou papriky. Ihned podáváme.