Jarní zeleninový nákyp
Suroviny
- 100 g Hrášek
- 500 g Chřest bílý
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Sýr Eidam cihla 45%
- 200 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Olej rostlinný
- 1 ks Kedlubna
- 2 ks Vejce slepičí
- 16 ks Cibulka jarní
- 2 ks Karotka
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 špetka Česnek sušený
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 278 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 8 g
- Sodík 264 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 136.6 mg
- Draslík 784.7 mg
- Vláknina 16602.2 mg
- Vitamín A 16602.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 43.6 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest, karotku, kedlubnu a cibulky řádně očistíme, opláchneme a necháme okapat. Cibulky i s natí rozkrojíme podélně. Chřest nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky, zdřevnatělé části odkrojíme. Karotku nakrájíme na plátky, kedlubnu na kostičky a hrášek opláchneme.
-
2
Připravenou zeleninu povaříme 3 minuty v osolené vodě, poté ji ponoříme do studené vody, necháme okapat, rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout.
-
3
V mléce rozmícháme vejce, přidáme špetku muškátového oříšku, chilli, česnekový prášek, osolíme, opepříme a řádně rozmícháme. Za stálého míchání přiléváme do mouky a zaděláme řídké těstíčko. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr (trochu sýra si necháme stranou) a nasekanou petrželku.
-
4
Zapékací mísu vymastíme, vložíme do ní zeleninu, zalijeme těstíčkem a pečeme ve střední části trouby 40 minut. 10 minut před koncem pečení nákyp posypeme sýrem, který jsme si dali stranou, a dopečeme. Nákyp podáváme teplý i studený.