Jarní zeleninový nákyp

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Hrášek
  • 500 g Chřest bílý
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 40 g Sýr Eidam cihla 45%
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Olej rostlinný
  • 1 ks Kedlubna
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 16 ks Cibulka jarní
  • 2 ks Karotka
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1 špetka Česnek sušený
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 278 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 264 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 136.6 mg
  • Draslík 784.7 mg
  • Vláknina 16602.2 mg
  • Vitamín A 16602.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 43.6 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest, karotku, kedlubnu a cibulky řádně očistíme, opláchneme a necháme okapat. Cibulky i s natí rozkrojíme podélně. Chřest nakrájíme na 2 cm dlouhé kousky, zdřevnatělé části odkrojíme. Karotku nakrájíme na plátky, kedlubnu na kostičky a hrášek opláchneme.

  • 2

    Připravenou zeleninu povaříme 3 minuty v osolené vodě, poté ji ponoříme do studené vody, necháme okapat, rozložíme na čistou utěrku a necháme oschnout.

  • 3

    V mléce rozmícháme vejce, přidáme špetku muškátového oříšku, chilli, česnekový prášek, osolíme, opepříme a řádně rozmícháme. Za stálého míchání přiléváme do mouky a zaděláme řídké těstíčko. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr (trochu sýra si necháme stranou) a nasekanou petrželku.

  • 4

    Zapékací mísu vymastíme, vložíme do ní zeleninu, zalijeme těstíčkem a pečeme ve střední části trouby 40 minut. 10 minut před koncem pečení nákyp posypeme sýrem, který jsme si dali stranou, a dopečeme. Nákyp podáváme teplý i studený.

Komentáře k receptu