Sezamové kuličky na salátových listech
Suroviny
- 125 g Brambory
- 250 g Salát hlávkový
- 30 g Sezam - semena
- 0.5 ks Cibule
- 1 ks Ředkvička
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Šalotka
- 0.5 ks Okurka salátová
- 4 ks Máta
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 0.5 stroužek Česnek
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej z vlašských ořechů
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 234 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 11 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 61.9 mg
- Draslík 681.9 mg
- Vláknina 6814.1 mg
- Vitamín A 6814.1 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.4 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Listový salát dubáček nebo batavia omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Svazek ředkviček a okurku omyjeme, okurku podélně rozkrojíme, zbavíme semínek a dužinu nakrájíme na tenké plátky.
-
2
Na zálivku smícháme nasekanou šalotku, ocet, olej, sůl, pepř a petrželku.
-
3
Brambory oloupeme, uvaříme doměkka a ještě teplé je rozmačkáme. Na másle krátce osmahneme nasekanou cibuli a česnek. Zázvor oloupeme a nastrouháme, mátu omyjeme, osušíme a nasekáme najemno. Připravené přísady vmícháme spolu se žloutkem do brambor a ze vzniklé hmoty tvarujeme malé kuličky.
-
4
Poprášíme je moukou, namočíme do rozšlehaného bílku a obalíme v sezamu. Hotové kuličky opečeme na rozpáleném másle asi 5 minut, dohněda.
-
5
Listový salát promícháme s nakrájenými ředkvičkami a okurkami. Upravíme na talíře, přelijeme zálivkou a navrch dáme kuličky.