Piškotové těsto je lehké, na jeho přípravu se nepoužívá žádný tuk ani máslo, ale jen vajíčka, mouka a cukr. Nejčastěji se z něj pečou rolády a dortové korpusy. Příprava je jednoduchá, pečení netrvá dlouho.
Postup při přípravě piškotového těsta
Základní lehké piškotové těsto
Suroviny
- 120 gramů polohrubé mouky
- 120 gramů moučkového cukru
- 6 vajec
Vajíčka před přípravou těsta vyjmeme na potřebnou dobu z chladničky, aby měla pokojovou teplotu.
Část mouky je možné nahradit škrobovou moučkou, těsto pak bude jemnější.
Zpracování těsta
Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve větší míse našleháme se třemi lžícemi cukru. Z bílků v jiné misce ušleháme pevný sníh a pak do něj opatrně přidáme zbylý cukr. Jednu třetinu sněhu z bílků zamícháme do žloutkové pěny, zlehka vmícháme mouku a nakonec zbylý sníh.
Úsporné piškotové těsto
Suroviny
- 120 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů moučkového cukru
- 3 vajíčka
- půl lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 3 lžíce horké vody
Vajíčka by měla mít před přípravou těsta pokojovou teplotu.
Těsto bude jemnější, pokud část mouky nahradíme škrobovou moučkou.
Zpracování těsta
Vajíčka rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Žloutky ve větší míse rozšleháme s horkou vodou a pak je s dvěma třetinami cukru našleháme do husté pěny. Z bílků ušleháme pevný sníh a opatrně do něj vmícháme zbylý cukr. Do pěny ze žloutků postupně střídavě po menších částech přidáváme tuhý sníh a mouku, předem smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
Ochucená piškotová těsta
Piškotové těsto je možné ochutit - suroviny vždy přidáváme do žloutkové pěny s první části sněhu z bílků.
Čokoládové - přidáme 100 gramů nastrouhané čokolády
Kakaové - přimícháme 25 gramů práškového kakaa
Kávové - přilijeme 1 lžíce instantní kávy rozpuštěnou v teplé vodě
Ořechové - místo třetiny mouky přidáme nastrouhané vlašské nebo lískové ořechy
Mandlové - čtvrtina mouky se nahradí nastrouhanými mandlemi
Pomerančové - přidáme nastrouhanou kůru z jednoho až dvou omytých pomerančů
Pečení piškotového těsta
Těsto je nutné dát péct ihned do dokončení jeho přípravy. Formy musí být vymazané a vysypané.
Piškotové těsto pečeme v troubě předehřáté na170°C, těsto nabývá pomalu a nepopraská. Při vyšších teplotách bude upečené dříve, ale nebude tak kypré a bude popraskané.
Těsto je upečené, když odstává od krajů plechu nebo formy, nebo když na něj zatlačíme prstem a těsto se vrátí zpět. Propečení zjistíme vpíchnutím dřevěné špejle - pokud se těsto na špejli nelepí, je upečené.
Rady pro přípravu a pečení piškotového těsta
Těsto bude lehké, nadýchané a jeho objem se zvýší až o třetinu, když žloutky s cukrem ušleháme do velmi pevné bílé pěny a bílky vyšleháme se špetkou soli.
Těsto dáme péct ihned po přípravě, protože by ztratilo svůj objem.
Pečicí trouba musí být předehřátá, jinak se těsto vysuší.
Upečené korpusy i ostatní druhy pečiva vyjmeme ihned z formy nebo sundáme z plechu, aby se k nim dostal ze všech stran vzduch a nebyly lepkavé.
Upečený piškotový plát na roládu posypeme ihned po upečení krystalovým cukrem a přikryjeme ho utěrkou. Piškot tak zůstane vláčný a nebude při stáčení praskat.
Piškotové těsto připravíme i upečeme poměrně rychle. Pokud při jeho přípravě věnujeme dostatečnou pozornost především ušlehání žloutků a vyšlehání bílků, bude těsto velmi jemné, kypré a vláčné.