Telecí pečeně se zeleninovou omáčkou
Suroviny
- 1000 g Telecí kýta
- 10 g Petržel - nať
- 4.7 g Máslo čerstvé
- 175 ml Víno bílé
- 250 ml Vývar z hovězích kostí
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Pórek
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Tymián čerstvý
- 3 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Celer bulvový
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 271 g
- Sodík 654 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 199.5 mg
- Draslík 2007.4 mg
- Vláknina 23971 mg
- Vitamín A 23971 mg
- Vitamín B6 1.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.4 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou mrkev a celer nakrájíme na kostičky, omytý pórek pokrájíme na kolečka. Rajčata spaříme, oloupeme a rozkrájíme na dílky.
-
2
Očištěné a omyté maso osolíme, opepříme, po všech stranách opečeme na másle. Zalijeme vývarem, vínem, přidáme bobkový list svázaný s 2 snítkami petrželky a tymiánu, podusíme asi 50 minut.
-
3
20 minut před koncem dušení přidáme mrkev a celer, po chvíli pórek i rajčata.
-
4
Měkké maso vyjmeme, šťávu procedíme, zahustíme moukou. Povaříme, podle chuti osolíme, opepříme a přisladíme. Vložíme zeleninu, vmícháme nasekanou petřžel.
-
5
Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou.