Polentové řezy se zeleninovým ragú
Suroviny
- 250 g Polenta
- 200 g Cuketa
- 400 g Rajčata
- 1 kávová lžička Provensálské koření
- 1 kávová lžička Cukr moučkový
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika žlutá
- 1 ks Lilek
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 0.84 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 542 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 17 g
- Sodík 2107 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 127.2 mg
- Draslík 1236.5 mg
- Vláknina 21167.2 mg
- Vitamín A 21167.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 96.3 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vývar přivedeme k varu, postupně do něj vmícháme kukuřičnou krupici. Přidáme 2 lžíce oleje, na mírném ohni vaříme za občasného míchání asi 20 minut.
-
2
Formu na nákyp vypláchneme studenou vodou, necháme okapat, ale nevysušujeme. Žloutky vmícháme do horké polenty, z bílků ušleháme pevný sníh, rovněž ho vmícháme do polenty.
-
3
Hmotu přendáme do formy, uhladíme, necháme 2 hodiny v chladu.
-
4
Na zeleninové ragú očistíme zeleninu a nakrájíme ji na kousky. Česnek i šalotku nasekáme na drobno. V hrnci rozpálíme olej, šalotku smažíme asi 2 minuty, přidáme česnek, protlak, cukr, krátce podusíme. Přidáme zeleninu, 2 - 3 minuty dusíme, vmícháme kousky rajčat z konzervy a provensálské koření. Zakryjeme, za občasného promíchání vaříme asi 25 minut. Můžeme podlít troškou vody, osolíme, opepříme.
-
5
Vychladlou polentu rozkrájíme na 12 stejných dílů. Ve větší pánvi rozpálíme olej, řezy v něm opečeme do zlatova. Podáváme se zeleninovým ragú.