Linecké těsto je nejvíce využívané na vánoční cukroví. Kolečka, čtverečky, hvězdičky a mnoho dalších tvarů se podle fantazie slepují marmeládou a případně polévají čokoládovou nebo i jinou polevou.
Postup při přípravě lineckého těsta
Suroviny
Nejčastěji se základní suroviny míchají v poměru 7 : 14 : 21
- 70 gramů moučkového cukru
- 140 gramů másla
- 210 gramů hladké mouky
- 1 vaječný žloutek
- 7 gramů vanilkový cukr
- citronová šťáva na dochucení
Suroviny ale můžou mít i jiný poměr a složení
- 100 gramů moučkového cukru
- 150 gramů másla
- 350 gramů hladké mouky
- 2 vaječné žloutky
- 10 gramů vanilkového cukru
- 2 lžíce mléka
- citronová kůra na dochucení
Všechny suroviny by měly před smícháním mít stejnou teplotu.
Zpracování těsta
Všechny suroviny v míse důkladně promícháme, těsto musí být velmi vláčné. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 90 minut až dvě hodiny odpočinout.
Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na pláty o síle 2 až 3 milimetry, a z nich pak vykrajujeme formičkami různé tvary - kolečka, čtverečky, hvězdičky atd., které rozložíme na vymazaný plech nebo pečicí papír.
Pečení lineckého těsta
Cukroví na plechu vložíme do předehřáté trouby a pečeme v teplotě 150 °C přibližně 10 minut, až má narůžovělý povrch. Pečení je velmi rychlé, od trouby bychom tedy neměli odcházet. Upečené cukroví necháme zvolna vychladnout.
Rady pro přípravu a pečení lineckého těsta
Cukr do lineckého těsta používáme jemný moučkový.
Z poloviny těsta vykrajujeme plné tvary jako základy, které namažeme marmeládou. V tvarech z druhé poloviny vykrájíme ještě otvory, aby byla vidět marmeláda, kterou cukroví slepujeme.
Cukroví můžeme na povrchu zdobit různými polevami.
Marmeláda na slepení může mít různou chuť, měla by ale v každém případě být spíše polotuhá.
Upečené, slepené a ozdobené pečivo z lineckého těsta skladujeme v chladu a suchu.
Linecké těsto je velmi jednoduché a cukroví z něj je velmi rychle upečené - při pečení proto neodcházejte od trouby. Fantazii při vykrajování se meze nekladou, ale horní část musí mít dostatek plochy pro marmeládu, kterou cukroví slepujeme.