Linecké těsto především na vánoční cukroví

Publikováno: 19.11.2013
Linecké těsto se nejvíce používá na typické vánoční cukroví. Pečou se z něj i různé marmeládou slepované zákusky, často polévané čokoládou. Příprava těsta i cukroví je jednoduchá, pečení netrvá dlouho.

Linecké těsto je nejvíce využívané na vánoční cukroví. Kolečka, čtverečky, hvězdičky a mnoho dalších tvarů se podle fantazie slepují marmeládou a případně polévají čokoládovou nebo i jinou polevou.

Postup při přípravě lineckého těsta

Suroviny

Nejčastěji se základní suroviny míchají v poměru 7 : 14 : 21

  • 70 gramů moučkového cukru
  • 140 gramů másla
  • 210 gramů hladké mouky
  • 1 vaječný žloutek  
  • 7 gramů vanilkový cukr
  • citronová šťáva na dochucení

Suroviny ale můžou mít i  jiný poměr a složení

  • 100 gramů moučkového cukru
  • 150 gramů másla
  • 350 gramů hladké mouky
  • 2 vaječné žloutky  
  • 10 gramů vanilkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • citronová kůra na dochucení

Všechny suroviny by měly před smícháním mít stejnou teplotu.

Zpracování těsta

Všechny suroviny v míse důkladně promícháme, těsto musí být velmi vláčné. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme v lednici alespoň 90 minut až dvě hodiny odpočinout.

Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučené pracovní ploše na pláty o síle 2 až 3 milimetry, a z nich pak vykrajujeme formičkami různé tvary - kolečka, čtverečky, hvězdičky atd., které rozložíme na vymazaný plech nebo pečicí papír.

Pečení lineckého těsta

Cukroví na plechu vložíme do předehřáté trouby a pečeme v teplotě 150 °C přibližně 10 minut, až má narůžovělý povrch.  Pečení je velmi rychlé, od trouby bychom tedy neměli odcházet. Upečené cukroví necháme zvolna vychladnout.

Rady pro přípravu a pečení lineckého těsta

Cukr do lineckého těsta používáme jemný moučkový.

Z poloviny těsta vykrajujeme plné tvary jako základy, které namažeme marmeládou. V tvarech z druhé poloviny vykrájíme ještě otvory, aby byla vidět marmeláda, kterou cukroví slepujeme.

Cukroví můžeme na povrchu zdobit různými polevami.

Marmeláda na slepení může mít různou chuť, měla by ale v každém případě být spíše polotuhá. 

Upečené, slepené a ozdobené pečivo z lineckého těsta skladujeme v chladu a suchu.

 

Linecké těsto je velmi jednoduché a cukroví z něj je velmi rychle upečené - při pečení proto neodcházejte od trouby. Fantazii při vykrajování se meze nekladou, ale horní část musí mít dostatek plochy pro marmeládu, kterou cukroví slepujeme. 


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty