Krajové speciality

Pražská šunka - značka výsostné kvality

Publikováno: 18.10.2012
Pokud se vysloví pojem „pražská šunka“, každý si představí honosné a výtečně lahodné kulinářské dílo, které disponuje velikou kvalitou a precizní přípravou. A je tomu opravdu tak. Tento ryze český pokrm si vypracoval poměrně zajímavou a slibnou budoucnost již před mnoha lety, v rukách úspěšného pražského uzenáře. Od těch dob se osobitý kus masa doslat nejen do podvědomí Čechů, ale také zahraničních gurmánů, kteří sídlí až v daleké Americe.

Ty nejlepší kusy pražské šunky jsou tvořeny dle vážných a důležitých pravidel, jež se nesmí za žádných okolností podceňovat. Je to především volba vhodného masa, které povětšinou pochází z mladšího selátka. Správně okrájené maso kolem pánve by mělo mít typicky zakulacený vzhled, který je zcela vlastní této jemné, lahodné, vepřové pochoutce. Několikatýdenní naložení v laku posléze vyústí uzením a ovařováním, díky čemuž dojde nejen k tepelnému zpracování masa, ale především k získání nepřekonatelné a výtečné vůně, potažmo chutě.

Co lze čekat od pražské šunky?

Jemnost, silné aroma, chutnost a nezapomenutelný gurmánský zážitek. Kombinaci toho nejlepšího, co si lze při pojídání tence nakrájených plátků masa přát. Maso od kosti na Vás dýchne narůžovělou barvou a samozřejmě i okrajem tlustého a prorostlého tuku, který by měl být nedílnou součástí opravdové pražské šunky.

Díky výtečné libovosti zmíněného kusu masa lze počítat i s minimálním množstvím tuku a cholesterolu, který je do Vašeho těla přijímán. Tím samozřejmě narážíme na fakt, že pražská šunka je ideálním prvkem jídelníčku nejen postarších lidí, ale také mladší generace, která se vydala na dráhu diet a hubnutí. Okuste jedinečný kus vepřové kýty v tom nejdokonalejším zpracování.  


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty