Máslový řízek
Suroviny
- 15 g Máslo čerstvé
- 30 g Sádlo škvařené
- 80 g Žemle tuková
- 400 g Telecí plec
- 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Muškátový květ
- 3 dl Mléko polotučné
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 330 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 16 g
- Sodík 397 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 135.9 mg
- Draslík 349.3 mg
- Vláknina 443.4 mg
- Vitamín A 443.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmáčíme ve studeném mléce žemle a pak je dobře vymačkáme.
-
2
Umelem najemno na masovém strojku telecí maso a vymačkané žemle. Přidáme vejce, koření, sůl, citronovou kůru a vše důkladně promícháme.
-
3
Z připraveného těsta vytvoříme oválné řízky, jednu stranu obalíme v mouce a vložíme do rozpáleného sádla.
-
4
Upečené řízky položíme na vyhřátý talíř.
-
5
Do zbývajícího sádla přidáme máslo, zasypeme moukou, lehce opražíme a zalijeme vlažným vývarem. Necháme povařit. Upečený řízek pak v této šťávě chvíli podusíme.