Chladno, mlhy a déšť, nepříjemný vítr, tma brzy ráno i večer… to vše se negativně odráží na fyzickém i duševním zdraví. Organismus na takový stav reaguje poměrně jednoduše - začne vyžadovat světlo, teplo, a také kaloricky vydatnější teplé jídlo a nápoje. Alespoň částečně upravit jídelníček a přizpůsobit ho podzimnímu období bychom měli všichni.
Teplota těla se zvyšuje vždy, když se najíme a trávíme. Potraviny, které obsahují více proteinů, ale mají mnohem vyšší schopnost stimulovat produkci tepla než například potraviny s vyšším obsahem škrobu nebo tuku. Česnek, chilli, zázvor a ostřejší jídla mají navíc schopnost zvyšovat krevní oběh, a tím i zahřátí lidského těla.
Podobné je to i s nápoji. V horkých dnech ochlazují a doplňují úbytek vody v těle, v dnech chladných a suchých naopak zahřívají…Proto bychom i na podzim měli dostatečně pít, ale především čaj nebo horké kakao.
K doplnění tekutin, ale také k zahřátí a pocitu tepla jsou samozřejmě velmi vhodné polévky. Různé vývary, doplněné zeleninou, ale i rýží nebo těstovinami si můžeme dopřát třeba i několikrát za den, a dokonce bez rizika, že přibereme na váze.
Potraviny s nízkým obsahem kalorií, ale s více proteiny jsou například ryby, netučná masa nebo ovesné vločky. I těch můžeme sníst v podstatě poměrně značné množství, a vzhledem k nízkému množství kalorií opět bez rizika tloustnutí.
Více koření a ostřejší jídla nám také neuškodí.
Zapomínat samozřejmě nemůžeme ani na zeleninu a ovoce
Zeleninu je ideální konzumovat teplou dušenou nebo vařenou v páře, a to nejen jako přílohu, ale i jako hlavní jídlo. Při šetrné úpravě zelenina neztratí ani mnoho vitamínů. Receptů na její přípravu existuje mnoho, a není to nijak složité ani časově náročné.
Ovoce by mělo být čerstvé a šťavnaté. Vitamínů plná jablka můžeme v současné době bez problémů doplnit mnoha druhy exotického ovoce. Ananas, kiwi, mango nebo avokádo je téměř v každém obchodě a i z nich lze připravit celou řadu různých chutných jídel.
Potravinové doplňky a vitamíny
Určitě se setkáte s nabídkou různých potravinových doplňků a vitamínů. Záleží na každém, jak moc uvěří v jejich schopnost téměř zázračně ochránit lidské zdraví před všemi negativními faktory, které podzim přináší.
Mnohem lepší - a to nejen po stránce přírodních vitamínů, minerálů a dalších pro člověka důležitých látek - je dobré jídlo a pití. Na prášku nebo sirupu si určitě nepochutnáme tolik, jako na kvalitní horké polévce, dobře upečené rybě, dušené zelenině nebo ovocném salátu…
Zdeněk Urban