Kuřecí fricassée

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 1000 g Kuře
  • 340 g Žampiony čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 570 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 12 ks Cibule
  • 1 ks Bylinky čerstvé - svazek
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 ks Citrony
  • 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 860 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 685 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 321.5 mg
  • Draslík 1004.4 mg
  • Vláknina 11926.4 mg
  • Vitamín A 11926.4 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.6 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 16.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve větší pánvi rozpustíme 3 lžíce másla, rozčtvrcené kuře smažíme v jedné vrstvě asi 5 minut na mírném ohni do růžova. Nesmí zhnědnout. Hotové kuře vyjmeme z pánve, ke zbytku másla přisypeme mouku a mícháme na mírném plameni asi minutu, dokud se mouka nezbarví do světle hněda. Pánev odstavíme a přimícháme vývar. Rozmícháme, aby byla směs hladká, přidáme šťávu, kůru z citrónu, vrátíme zpátky na oheň a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu, vaříme asi minutu.

  • 2

    Kuře i se šťávou vrátíme zpět na pánev a přidáme svazek bylinek. Omáčka by měla kuře zakrýt, pokud je jí málo, rozředíme ji vývarem. Přivedeme k varu, přiklopíme a snížíme teplotu, necháme vařit asi 30 minut.

  • 3

    Na menší pánvi mezitím rozpustíme zbytek másla, přidáme malé oloupané cibulky, přikryjeme a smažíme 10 minut při velmi nízké teplotě. Cibule nesmí zhnědnout. Hotovou cibuli přidáme ke kuřeti, ve zbytku másla osmažíme žampióny (asi 2 minuty). Odložíme a ke kuřeti je přidáme až 10 minut před koncem vaření.

  • 4

    Do kuřete píchneme vidličkou, když vytéká šťáva, je hotové. Kuře a zeleninu přendáme na mísu, svazek bylinek vyhodíme. Z povrchu omáčky sebereme tuk a na prudkém ohni jí vyvaříme na polovinu.

  • 5

    Rozšleháme žloutky se smetanou a přimícháme několik lžic omáčky, na mírném ohni vaříme asi 2 minuty. Stále mícháme, nepřivádíme k varu. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijeme mléko. Dochutíme kořením, přidáme nasekanou petržel a kuře na míse přelijeme omáčkou. Ozdobíme plátky citrónu. Podáváme s vařenými bramborami nebo rýží.

Komentáře k receptu