Kuřecí soté z Vallée Dˇauge

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 1000 g Kuře
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 ks Šalotka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Řeřicha
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Celer - nať
  • 2 ks Jablka
  • 6 polévková lžíce Vývar drůbeží
  • 4 polévková lžíce Calvados
  • 0.17 polévková lžíce Olej stolní
  • 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 60 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2453 kcal
  • Sacharidy 23 g
  • Tuky 245 g
  • Sodík 340 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 609.2 mg
  • Draslík 733.6 mg
  • Vláknina 4208.4 mg
  • Vitamín A 4208.4 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 22.4 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 280.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velké pánvi rozpustíme polovinu másla a olej. Osmahneme kousky kuřete, nejprve kůží dolů. Z pánve vyjmeme všechen přebytečný tuk a kuře do ní vrátíme.

  • 2

    V menším rendlíku na mírném ohni ohřejeme calvádos, zapálíme, ještě hořící nalijeme na kuře. Mírně pohybujeme pánví, dokud plameny nezmizí. Přilijeme vývar a ze dna odškrábneme připečenou kuřecí šťávu. Odstavíme.

  • 3

    Zbylé máslo rozpustíme v malém hrnci nebo pánvi, 10 minut na něm restujeme na hrubo nakrájená jablka, šalotku, celer a tymián až změknou, ale nezhnědnou. Směs nalijeme na kuře a vrátíme na silný plamen. Přivedeme k varu, teplotu snížíme, přikryjeme a 50 minut vaříme na mírném ohni. Žloutky ušleháme se smetanou, přišleháme část omáčky, směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí. Ochutíme solí, bílým pepřem a odstavíme.

  • 4

    Oblohu připravíme z másla, které dáme na menší pánev, Když začne pěnit, přidáme pokrájená rajčata a mícháme, až začnou měknout. Posypeme cukrem a vaříme. Podáváme polité omáčkou a zdobené řeřichou nebo petrželkou.

Komentáře k receptu