Kuřecí soté z Vallée Dˇauge
Suroviny
- 1000 g Kuře
- 60 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Tymián sušený
- 1 ks Šalotka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Řeřicha
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Celer - nať
- 2 ks Jablka
- 6 polévková lžíce Vývar drůbeží
- 4 polévková lžíce Calvados
- 0.17 polévková lžíce Olej stolní
- 6 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 60 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2453 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 245 g
- Sodík 340 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 609.2 mg
- Draslík 733.6 mg
- Vláknina 4208.4 mg
- Vitamín A 4208.4 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.4 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 280.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké pánvi rozpustíme polovinu másla a olej. Osmahneme kousky kuřete, nejprve kůží dolů. Z pánve vyjmeme všechen přebytečný tuk a kuře do ní vrátíme.
-
2
V menším rendlíku na mírném ohni ohřejeme calvádos, zapálíme, ještě hořící nalijeme na kuře. Mírně pohybujeme pánví, dokud plameny nezmizí. Přilijeme vývar a ze dna odškrábneme připečenou kuřecí šťávu. Odstavíme.
-
3
Zbylé máslo rozpustíme v malém hrnci nebo pánvi, 10 minut na něm restujeme na hrubo nakrájená jablka, šalotku, celer a tymián až změknou, ale nezhnědnou. Směs nalijeme na kuře a vrátíme na silný plamen. Přivedeme k varu, teplotu snížíme, přikryjeme a 50 minut vaříme na mírném ohni. Žloutky ušleháme se smetanou, přišleháme část omáčky, směs nalijeme do hrnce a za stálého míchání vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí. Ochutíme solí, bílým pepřem a odstavíme.
-
4
Oblohu připravíme z másla, které dáme na menší pánev, Když začne pěnit, přidáme pokrájená rajčata a mícháme, až začnou měknout. Posypeme cukrem a vaříme. Podáváme polité omáčkou a zdobené řeřichou nebo petrželkou.