Gratinovaná rýže

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Cukr moučkový
  • 70 g Rýže loupaná
  • 30 g Cukr krupice
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.5 l Mléko polotučné
  • 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 3 polévková lžíce Marmeláda meruňková
  • 2 polévková lžíce Mandle
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 337 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 97 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 73.8 mg
  • Draslík 136.9 mg
  • Vláknina 3683.5 mg
  • Vitamín A 3683.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rýži opereme, spaříme, uvaříme v osoleném mléce do měkka. Z cukru opražíme světlý karamel, opatrně zalijeme trochou vody, do husta povaříme a odstavíme z ohně. Do polovychladlé omáčky přilijeme pomerančovou šťávu a vmícháme žloutek. Takto připravenou omáčku vlijeme do uvařené rýže, přilijeme rum a promícháme.

  • 2

    Nízkou zapékací mísu vymastíme, upravíme na ni kopec rýže, do jehož středu uděláme větší prohlubeň, nalijeme do ní zavařeninu. Povrch potřeme tuhým oslazeným sněhem z bílků a posypeme nasekanými mandlemi.

  • 3

    Zapékáme v troubě tak dlouho, až sníh zrůžoví.

Komentáře k receptu