Příprava Guacamole

Publikováno: 11.11.2013
Guacamole je velmi populární delikatesa pocházející z Mexika. Aztékové si ji dopřávali už v 16. století. Guacamole se podává jako omáčka nebo doplněk k různým specialitám, a je velmi bohaté na vitamíny a organické tuky. Možností přípravy je několik, liší se od sebe v podstatě jen v přidaných surovinách. Videu představuje základní způsob, další nejdete v textu lekce.

Guacamole - zelená chutná omáčka - se v minulosti připravovala značně jednoduchým způsobem. Ve velkém hmoždíři, tzv. molcajete, se nejprve rozdrtilo avokádo, pak se s ním promíchala nakrájená rajčata a směs se podle chuti pouze dosolila. V současné době se guacamole připravuje podobně, doplňuje se ale ještě o cibuli, chilli a koriandr a mnoho dalších přísad.

Základní surovinou guacamole je zralé avokádo. Jestli je avokádo skutečně zralé poznáme, že když ho lehce zmáčkneme, je pružné, ale ne příliš měkké. Na povrchu také nesmí mít žádné černé skvrny. Tvrdé avokádo dozraje v pokojové teplotě za 2 až 3 dny.

Příprava guacamole

Receptů na guacamole je poměrně mnoho, v podstatě se od sebe liší jen přísadami, které se přidávají k avokádu a rajčatům.

Guacamole s jogurtem:

Na 2 porce potřebujeme

  • avokáda - 2 ks
  • rajče - 1ks
  • jogurt bílý - 50 gramů
  • citronovou šťávu - 1 polévková lžíce
  • chilli papričku - 1 ks
  • bílý pepř
  • sůl

Do mísy vložíme avokáda, která jsme oloupali a zbavili pecek, pomocí šťouchadla na brambory je rozdrtíme, případně je rozmixujeme elektrickým mixérem s vhodným nástavcem. Pak přidáme několik kapek citronové šťávy, podle chuti osolíme a opepříme, přimícháme na malé kostičky nakrájené rajče, jogurt a dochutíme chilli papričkou. Směs důkladně promícháme a necháme alespoň hodinu v chladu rozležet.

Guacamole s jarní cibulkou:

Na  4 porce je potřeba

  • avokáda - 2 ks
  • rajčata -  250 g
  • jarní cibulky - 1 svazek
  • limetkovou šťávu - 2 polévkové lžíce
  • chilli papričky - 2 ks
  • nať zelené petrželky
  • koriandr
  • pepř
  • sůl

Avokáda rozpůlíme a zbavíme pecek, dužninu vyjmeme a slupky odložíme stranou. V míse pokapeme limetkovou šťávou a rozmixujeme na pyré.

Rajčata omyjeme, nařízneme je do kříže, spaříme v horké vodě, prudce ochladíme, zbavíme slupek a jader a nakrájíme je na tenké plátky.  

Jarní cibulky očistíme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na jemná kolečka. Chilli papričky podélně rozřízneme, zbavená jadérek omyjeme a nadrobno nasekáme. Pod studenou vodou opláchneme také nať z pažitky a najemno ji nasekáme.

Avokádové pyré důkladně promícháme s připravenými rajčaty, cibulkami, chilli papričkami, bylinkami a zbylou limetkovou šťávou a dochutíme koriandrem, pepřem a solí. Směsí naplníme prázdné slupky avokáda a podáváme.

Osvědčené rady

Avokádo na přípravu guacamole nesmí být tvrdé, ale zralé a měkké.

Pokud se do hotového guacamole vloží pecka z avokáda, zůstane delší dobu svěže zelené a neztmavne.

Guacamole je - stejně jako avokádo - chutné i zdravé. Příprava není složitá ani časově náročná, zvládne ji určitě každý.  


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty