Plněné brambory se špenátem a sýrem
Suroviny
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 125 g Sýr Eidam cihla 40%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Brambory
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 284 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 9 g
- Sodík 269 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 24.4 mg
- Draslík 1429.4 mg
- Vláknina 16977.2 mg
- Vitamín A 16977.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.2 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory vaříme ve slupce asi 20 minut.
-
2
Očištěný a opláchnutý špenát povaříme do měkka v malém množství osolené vody, scedíme, zchladíme, dobře vymačkáme, nadrobno nasekáme.
-
3
Na rozehřátém másle necháme zesklovatět oloupanou, jemně posekanou cibuli. Přidáme špenát a krátce podusíme. Poprášíme moukou, vmícháme smetanu, chvíli povaříme.
-
4
Brambory oloupeme a částečně vydlabeme. Spodní část rovně seřízneme. Vydlabanou hmotu rozmačkáme vidličkou a promícháme se špenátem. Směs osolíme, opepříme a ochutíme nasekanou šalvějí. Brambory urovnáme do vymazané zapékací mísy a naplníme špenátovou hmotou. Obložíme sýrem nakrájeným na plátky a pečeme asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě.