Plněné brambory se špenátem a sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Špenát listový čerstvý
  • 125 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 kg Brambory
  • 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 284 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 269 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 24.4 mg
  • Draslík 1429.4 mg
  • Vláknina 16977.2 mg
  • Vitamín A 16977.2 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 48.2 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory vaříme ve slupce asi 20 minut.

  • 2

    Očištěný a opláchnutý špenát povaříme do měkka v malém množství osolené vody, scedíme, zchladíme, dobře vymačkáme, nadrobno nasekáme.

  • 3

    Na rozehřátém másle necháme zesklovatět oloupanou, jemně posekanou cibuli. Přidáme špenát a krátce podusíme. Poprášíme moukou, vmícháme smetanu, chvíli povaříme.

  • 4

    Brambory oloupeme a částečně vydlabeme. Spodní část rovně seřízneme. Vydlabanou hmotu rozmačkáme vidličkou a promícháme se špenátem. Směs osolíme, opepříme a ochutíme nasekanou šalvějí. Brambory urovnáme do vymazané zapékací mísy a naplníme špenátovou hmotou. Obložíme sýrem nakrájeným na plátky a pečeme asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě.

Komentáře k receptu