Domácí majonéza

Publikováno: 11.11.2013
Domácí majonéza není z hlediska přípravy nic složitého. Všechny recepty se shodují v tom, že potřebné ingredience mají mít pokojovou teplotu, jinak se majonéza srazí. Majonézu můžeme připravit ručně, nebo jednodušeji i v elektrickém šlehači způsobem, který uvidíte ve videu.  

Majonéza se připravuje z vaječných žloutků a oleje, který je také velmi důležitou složkou.  Používáme jen oleje kvalitní - pro jemnější majonézu slunečnicový nebo podzemnicový, pro víc aromatickou panenský olivový.  Žloutky by měly být z čerstvých vajec.

Na dvě porce majonézy potřebujeme přibližně 15 dkg oleje, 1 žloutek, špetku soli a šťávu z čtvrtiny citronu nebo 1 polévkou lžíci octa. 

Žloutek, zcela zbavený případných zbytků bílku vložíme do čisté porcelánové mísy s kulatým dnem, osolíme ho a rozetřeme drátěnou metlou. Zpočátku opatrně přikapáváme olej, když hmota začne houstnout, přiléváme ho v tenkém pramínku za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zcela zhoustne. Pak ji zředíme citronovou šťávou nebo octem a při stálém míchání opět přiléváme pramínkem olej, až je směs znovu hustá a zůstává nabalená na metle. Majonézu pak můžeme dochutit například jemně nasekanou pažitkou, worcestrovou omáčkou, hořčicí apod. Zjemnit ji můžeme přimícháním šlehačky.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty