Majonéza se připravuje z vaječných žloutků a oleje, který je také velmi důležitou složkou. Používáme jen oleje kvalitní - pro jemnější majonézu slunečnicový nebo podzemnicový, pro víc aromatickou panenský olivový. Žloutky by měly být z čerstvých vajec.
Na dvě porce majonézy potřebujeme přibližně 15 dkg oleje, 1 žloutek, špetku soli a šťávu z čtvrtiny citronu nebo 1 polévkou lžíci octa.
Žloutek, zcela zbavený případných zbytků bílku vložíme do čisté porcelánové mísy s kulatým dnem, osolíme ho a rozetřeme drátěnou metlou. Zpočátku opatrně přikapáváme olej, když hmota začne houstnout, přiléváme ho v tenkém pramínku za stálého tření metlou tak dlouho, až směs zcela zhoustne. Pak ji zředíme citronovou šťávou nebo octem a při stálém míchání opět přiléváme pramínkem olej, až je směs znovu hustá a zůstává nabalená na metle. Majonézu pak můžeme dochutit například jemně nasekanou pažitkou, worcestrovou omáčkou, hořčicí apod. Zjemnit ji můžeme přimícháním šlehačky.