Krajové speciality

Jestřebí hory – lahodné chutě Podkrkonoší

Publikováno: 18.10.2012
Pokud zavítáte do severní části naší republiky, ocitnete se v oblasti Podkrkonoší, tedy Jestřebích hor. Oblasti, která je známa svými tradičními pokrmy, které jsou na mnoha místech a hospůdkách neustále aktuální součástí denního jídelníčku. Nejde pouze o shodná jména těchto jídel, ale především jejich tradiční a historickou přípravu, která je činí natolik slastnými a chutnými.  Vzhledem k tomu, že v těchto krajích je zapotřebí spousta práce, volili již naše prababičky takové recepty a ingredience, které dodaly všem strávníkům dostatek energie a patřičným způsobem je zasytily.

Kulinářské pikantnosti z Jestřebí

Celému Podkrkonoší jistě velice úspěšně vévodí tzv. „kyselo“ neboli chutná polévka, která je produkována z jemného těstíčka a kvasu. Další známou a jistě i velice populární pochutinou jsou „kramfleky“. Pojem, který je většině z nás známý spíše pod názvem bramboráky. Ano, tento typický pokrm je vlastní právě této severské oblasti. Jejich příprava je natolik pestrá, že lze vyprodukovat bezpočet variant. Pokud budete při svém kulinářském cestování opravdu pozorní, jistě Vám neunikne ani „couračka“ - výtečná polévka se zelím a škvarky. Báječně zde umí i zapékat se vším možným brambory...

Mezi poměrně vážené delikatesy patřily a stále patří jakékoliv sladké dobroty, mezi něž se řadí jahelník se švestkami nebo pumprnikl – perník s medem a sirobem. Právě nápaditá kombinace jednotlivých ingrediencí utváří zajímavé a zcela nevšední recepty, které jistě stojí za vyzkoušení.

Což takhle dát si úpičák

Sever Čech samozřejmě nezapomíná ani na lahodné kusy masa, které jsou pro některé strávníky téměř nezbytnou součástí jídelníčku. Především o svátečních nedělích se v mnoha rodinách připravoval tzv. „úpičák“, který představoval speciální úpravu řízku. Pokrm, který můžete vyzkoušet i dnes.


Zaregistrujte se, zabere to chviličku

Registrací získáte možnost hodnotit, komentovat a ukládat recepty