Kulinářské pikantnosti z Jestřebí
Celému Podkrkonoší jistě velice úspěšně vévodí tzv. „kyselo“ neboli chutná polévka, která je produkována z jemného těstíčka a kvasu. Další známou a jistě i velice populární pochutinou jsou „kramfleky“. Pojem, který je většině z nás známý spíše pod názvem bramboráky. Ano, tento typický pokrm je vlastní právě této severské oblasti. Jejich příprava je natolik pestrá, že lze vyprodukovat bezpočet variant. Pokud budete při svém kulinářském cestování opravdu pozorní, jistě Vám neunikne ani „couračka“ - výtečná polévka se zelím a škvarky. Báječně zde umí i zapékat se vším možným brambory...
Mezi poměrně vážené delikatesy patřily a stále patří jakékoliv sladké dobroty, mezi něž se řadí jahelník se švestkami nebo pumprnikl – perník s medem a sirobem. Právě nápaditá kombinace jednotlivých ingrediencí utváří zajímavé a zcela nevšední recepty, které jistě stojí za vyzkoušení.
Což takhle dát si úpičák
Sever Čech samozřejmě nezapomíná ani na lahodné kusy masa, které jsou pro některé strávníky téměř nezbytnou součástí jídelníčku. Především o svátečních nedělích se v mnoha rodinách připravoval tzv. „úpičák“, který představoval speciální úpravu řízku. Pokrm, který můžete vyzkoušet i dnes.