Vařený hovězí jazyk na toastu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 6 krajíc Chléb toastový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Hovězí jazyk
  • 1 ks Petržel kořen
  • 5 ks Pepř černý celý
  • 12 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel - nať
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 3 l Voda pitná
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Víno portské
  • 5 polévková lžíce Strouhanka
  • 0.56 polévková lžíce Tuk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 294 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 252 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 32.3 mg
  • Draslík 653.1 mg
  • Vláknina 21937.9 mg
  • Vitamín A 21937.9 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 42.7 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí jazyk očistíme, omyjeme, vložíme do hrnce a zalijeme vařící vodou tak, aby byl zcela ponořený. Přidáme sůl, pepř, nové koření a pod pokličkou zvolna vaříme asi 1 1/2 hodiny téměř doměkka.

  • 2

    Potom přidáme tymián, na kostičky nakrájenou mrkev, nasekanou petržel a cibuli a dovaříme doměkka. Uvařený jazyk necháme vychladnout ve vývaru.

  • 3

    Vychladlý jazyk oloupeme, po všech stranách potřeme rozpuštěným máslem (cca 2 lžíce) a obalíme ve strouhance. Vložíme jej do vymaštěného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 20 minut. Během pečení jazyk střídavě potíráme vývarem a vínem. Hotový jazyk necháme vychladnout.

  • 4

    Plátky jazyka podáváme ohřáté nebo studené na toastovém chlebu namazaném máslem. Každou porci ozdobíme snítkou petrželky.

Komentáře k receptu