Zelné závitky na smetaně
Suroviny
- 350 g Vepřové maso mleté
- 40 g Slanina vepřová
- 80 g Sádlo škvařené
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 ks Cibule
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Žemle tuková
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Zázvor mletý
- 0.5 šálek Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 692 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 55 g
- Sodík 389 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 240 mg
- Draslík 355.7 mg
- Vláknina 1060.9 mg
- Vitamín A 1060.9 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 64.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelné listy spaříme, rozložíme na vál, zbavíme žeber a částečně rozřízneme. Zlehka je naklepeme.
-
2
Mleté maso smícháme s osmahnutou cibulkou a v mléce namočenými, vymačkanými žemlemi. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu, sůl, koření, vejce a podle potřeby trochu strouhanky.
-
3
Směsí naplníme připravené zelné listy, zavineme a ovážeme nití. Závitky urovnáme do vymazaného pekáčku, mírně podlijeme vodou a dusíme v troubě. Po chvíli je zalijeme smetanou rozkvedlanou s moukou a dodusíme. Pokrm můžeme přikyselit.