Barevná párková buchta (závin) s mrkví
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Párky Vídeňské
- 50 g Droždí
- 30 ml Olej olivový
- 500 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Paprika zelená
- 1 ks Paprika červená
- 3 ks Karotka
- 0.5 l Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 922 kcal
- Sacharidy 97 g
- Tuky 46 g
- Sodík 1103 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 271.1 mg
- Draslík 667.7 mg
- Vláknina 12100 mg
- Vitamín A 12100 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 40 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 31.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do důlku v mouce rozdrobíme droždí, přidáme cukr, část mléka a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vlažný rozpuštěný tuk, zbylé mléko, žloutky, sůl a papriky pokrájené na malé kostičky. Vypracujeme hladké těsto a necháme asi 40 minut kynout.
-
2
Mrkev uvaříme v osolené vodě a pokrájíme ji pak najemno (nebo nastrouháme na hrubém struhadle). Párky pokrájíme nadrobno. Těsto rozválíme na plát, podélně poklademe mrkví a párky, stočíme jako závin a upečeme do růžova ve vymazané a vysypané podélné formě (na biskupský chlebíček). Před pečením potřeme bílkem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C.
-
3
Formu s nepřilnavým povrchem vytřeme olejem.