Celerová polévka s kyselou smetanou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Celer bulvový
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 750 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Žemle tuková
  • 0.5 ks Bujón hovězí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 dl Smetana zakysaná 12%
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 187 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 562 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 12.1 mg
  • Draslík 209.2 mg
  • Vláknina 2996.3 mg
  • Vitamín A 2996.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupaný celer nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka.

  • 2

    Ze 30g másla a 25g mouky připravíme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme a povaříme.

  • 3

    Měkký celer rozmixujeme, spojíme s jíškou a ještě krátce povaříme. Kyselou smetanu rozšleháme se lžičkou mouky, nalijeme do polévky, přidáme bujón, pepř a sůl. Vše ještě chvíli povaříme.

  • 4

    Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme s kostičkami housky, osmaženými na zbylém másle.

Komentáře k receptu